Το Μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω εργασιών

Γράββαλος, Παναγιώτης (1933-2014)

Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1933 και από το 2003 ήταν πρόεδρος της πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος» της Λαμίας.

Ο Παναγιώτης Γράββαλος πήγε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε την Ζωγραφική, κοντά στους καθηγητές μεγάλους Ζωγράφους, Σπύρο Παπαλουκά και Γιάννη Μόραλη, από τους οποίους πήρε, τις βάσεις και τις γνώσεις της ζωγραφικής τέχνης, στο Σχέδιο και στο Χρώμα.

Ο καθηγητής της Χαρακτικής Γιάννης Κεφαληνός, διαβλέποντας στα σχέδιά του και τις άριστες επιδόσεις του στη χάραξη, του συνέστησε, να ασχοληθεί και με την Χαρακτική Τέχνη. Η συνεργασία του όμως, με τον μεγάλο Χαράκτη Α. Τάσσο, τον έστρεψε, προς τις Γραφικές Τέχνες και τις Εφαρμογές τους.

Πιστεύοντας στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη, ο Παναγιώτης Γράββαλος δίδαξε την Χαρακτική στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Σχολών Δοξιάδη από το 1961 μέχρι και το 1967. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και συμμετέσχε, με έργα του, σε όλες τις εκθέσεις των ομάδων για την Επικοινωνία και Εκπαίδευση στην Τέχνη, του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης κ.α.

gravvalos-panagiotis-02

Για περίπου τριάντα χρόνια από το 1966 έως το 1993 ως μόνιμος συνεργάτης των Ελληνικών Ταχυδρομείων σχεδίασε, πολλές σειρές Γραμματοσήμων, για τις περισσότερες των οποίων τιμήθηκε, με διεθνείς βραβεύσεις. Κυριότερες από αυτές τις σειρές Γραμματοσήμων οι σειρές, «Αθλητικές εκδηλώσεις», «Διεθνές Έτος Τουρισμού», «Ευρωπαϊκό Έτος Προστασίας της Φύσεως», την σειρά «Εκκλησία και Αγών», «Κατά Θάλασσαν Αγών», «Παιδεία και Αγών», «Κατά Ξηράν Αγών», το 1971 στην επέτειο του εορτασμού των 150 χρόνων της Επαναστάσεως του 1821, και τις σειρές, «Εθνικές ενδυμασίες», «Ελληνική Λαϊκή Αρχιτεκτονική», «Λαϊκά Μουσικά Όργανα», «Ελληνικά Νησιά Αιγαίου», «Επέτειοι και Γεγονότα», κ.α.

gravvalos-panagiotis-01

Το 1971 σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε αφίσα του αθλητικού περιεχομένου με το Α’ βραβείο και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο Γραφικών Τεχνών της Πολωνίας.

Το 1974 μαζί με τον Γιώργο Βακιρτζή και τον Κώστα Τζιμούλη  κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Η Λαϊκή επιγραφή στην Ελλάδα».

Το 1981 κυκλοφόρησε το βιβλίο «ΟΠΤΙΚΟΝ» που ετοίμασε μαζί με τον φωτογράφο Νίκο Κοντό.

Από το 1986 έως το 2000 ήταν καλιτεχνικός συνεργάτης της Ιονικής Τράπεζας.

Στο διάστημα 1997-2004, ασχολήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τον Οργανισμό Ο.Ε. Αθήνα 2004 σαν Καλλιτεχνικός Σύμβουλος. Σχεδίασε πάρα πολλές από τις καρφίτσες πέτου, που κυκλοφόρησαν.

Σχεδίασε επίσης τα 24 επίσημα Συλλεκτικά Νομίσματα που εξέδωσε το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας Ελλάδος, από τα οποία 8 Χρυσά και 16 Ασημένια.

Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια των Αγώνων.

Ο Παναγιώτης Γράββαλος από το 1987 ήταν Επίτιμο μέλος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας.


Έργα του στη συλλογή