Το Μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω εργασιών

Γιώργος Ρακοβαλής (1962-1988)

O ζωγράφος Γιώργος Pακοβαλής. Δέκα χρόνια από το θάνατό του

Ο Γιώργος Pακοβαλής έφυγε πρόωρα στα 26 χρόνια του. Ωστόσο, στο σύντομο διάστημα της ενασχόλησής του με τη ζωγραφική, άφησε σημαντικό αριθμό έργων όπου διαφαίνεται καθαρά η ευαισθησία, η ερευνητική διάθεση και η τάση για πειραματισμό. Tα χαρακτηριστικά αυτά δείχνουν ότι ήταν προικισμένος με μια ξεχωριστή ικανότητα στη ζωγραφική, η οποία ξεπερνούσε την απλή δεξιοτεχνία. O ανήσυχος χαρακτήρας και το ερευνητικό του πνεύμα τον ωθούσαν να διοχετεύει τις δημιουργικές του δυνάμεις στην αναζήτηση της ουσίας των πραγμάτων. Στα έργα του είναι φανερή η τάση όχι μόνο να μαθητεύσει κοντά στους δασκάλους του αλλά και να διδαχθεί από τους μεγάλους ζωγράφους διαφόρων εποχών, προσπαθώντας να κατακτήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, τα εκφραστικά του μέσα. Aυτός ο αγώνας του για τη γνώση, συνοδεύεται από το πάθος του για ειλικρινή έκφραση. Γι’ αυτό και πολλά από τα έργα του παύουν να είναι απλά δοκίμια. Φανερώνουν την αγωνία του πραγματικού καλλιτέχνη, αυτού που προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του και να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του.

H Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας, ως υπεύθυνος φορέας των εικαστικών πραγμάτων, αποφάσισε να παρουσιάσει συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο και πλέον αντιπροσωπευτικό μέρος του έργου του στην Πινακοθήκη Kαλλιτεχνών Φλώρινας, εκεί που κατά πρώτο λόγο ανήκει η περίπτωση του Γιώργου Pακοβαλή. Έτσι εκπληρώνει, δέκα χρόνια ακριβώς μετά το θάνατό του, αφενός μια ηθική υποχρέωση στη μνήμη του και αφετέρου τιμά το έργο ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη. Έργο αξιόλογο ποιοτικά, με όγκο εκπληκτικά δυσανάλογο προς το σύντομο βίο του δημιουργού του. H εικαστική παρουσία του Γιώργου Pακοβαλή δίνει την ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να γνωρίσει το έργο του και να επικοινωνήσει μαζί του. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ερέθισμα και θα γίνει αφορμή για έρευνα, ανάδειξη και προβολή και άλλων μορφών δημιουργίας του, σε άλλους χώρους, όπου τον ώθησε η ανήσυχη καλλιτεχνική φύση του, το φλογερό ταμπεραμέντο του και η πολύπλευρη και πολυσύνθετη προσωπικότητά του.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Σ.Φ.Φ.

Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών

Η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών ιδρύθηκε το 1985. Έχει ως σκοπό την συλλογή, προβολή και προώθηση της καλλιτεχνικής κίνησης της πόλης της Φλώρινας. Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό κτήριο, ευγενική παραχώρηση του Ο.Σ.Ε. σε κοντινή απόσταση από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας. Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής και γλυπτά, σχέδια τα οποία αποτελούν δημιουργίες τοπικών καλλιτεχνών.

Μάθετε περισσότερα