Το Μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω εργασιών

Κουλεντιανός

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και τη χορηγία των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας, πραγματοποιεί μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του Κώστα Κουλεντιανού.

Ο Κουλεντιανός παραμένει στην ιστορία της γλυπτικής, «ένας τεχνίτης» με όλη τη σημασία της λέξης. Τα έργα του ξεκίνησαν από ένα ουσιαστικό θέμα, εκείνο της γυναικείας φιγούρας, γυμνής, καθιστής, ξαπλωμένης, όρθιας ακροβάτισσας, χορεύτριας. Στη συνέχεια, σταδιακά οδηγήθηκε στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής αντίληψης και απελευθερώθηκε από συγκεκριμένες αναφορές στο ανθρώπινο σώμα, όπου το έργο υπηρετούσε πλέον όχι κάτι ορατό, αλλά τις εσωτερικές εκείνες δυνάμεις που ζητούσαν να εκφραστούν. Πιστός στα λαμπρά πρότυπα που σημάδεψαν την εκπαίδευση του στην Ελλάδα, αγάπησε ιδιαίτερα την αρχαία ελληνική γλυπτική και δημιούργησε έργα λιτά, αυστηρά, ζωντανά, ισορροπημένα και γεμάτα δύναμη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μεγάλο μέρος από τα έργα του, τα οποία εκτός από γλυπτά περιλαμβάνουν χαρακτικά, καθώς και ταπισερί σχεδιασμένες και δημιουργημένες από τον καλλιτέχνη.

Παρών θα δώσει και ο γιος του, Μπεν Κουλεντιανός, ο οποίος και θα προλογίσει στα εγκαίνια της έκθεσης.

ΜΣΤΦ-Κτίριο Εξάρχου

Από το 2006 το Μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο της οδού Ταγματάρχου Φουλεδάκη, το οποίο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, με απαράβατο όρο να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στους δύο ορόφους του νέου Μουσείου παρουσιάζονται οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται η Εικαστική Βιβλιοθήκη του Μουσείου και στο ημιυπόγειο θα λειτουργήσει σύντομα καλλιτεχνικό εργαστήριο, καφέ και πωλητήριο.

Μάθετε περισσότερα