Το Μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω εργασιών

Χάρος, Μανώλης (1960-)

Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο École Nationale des Beaux-Arts στο Παρίσι (1978-1982). Στη συνέχεια, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία εικόνας στο École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (1982-1983). Το 1981 είχε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Polyplano), ενώ το 1984 βραβεύτηκε για τα λιθογραφικά του έργα με το γαλλικό βραβείο Prix des Fondations (1984), ακολουθούμενο από το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για καλλιτέχνες κάτω των 40, το 1988.

Ο Χάρος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς events σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα: 2η και 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο (Θεσσαλονίκη, 1986, Βαρκελώνη, 1987), Διεθνής Διαγωνισμός του Μουσείου Τέχνης του Μόντε Κάρλο (Μονακό, 1992), Φεστιβάλ Διεθνούς de la Peinture, Cagnes-sur-Mer (Γαλλία, 1994) Art Athina 3 (1995), Salon de Montrouge, (Paris 1997), et al. Το 2000, ο Χάρος ήταν resident καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο του Princeton των ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε επίσης την έρευνά του για τους μύθους του Αισώπου, το οποίο αποτέλεσε και το θέμα της μεγάλης ατομικής του έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη το 2011.

Το έργο του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, εκτυπώσεις και τρισδιάστατες κατασκευές. Χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα και υλικά, δίνοντας έμφαση στην ποιητική χρήση του χρώματος, που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της τέχνης του. Μερικές φορές το στυλ του είναι αφηρημένο, αλλά οι εικόνες του εκφράζουν συνήθως μια αφηγηματική φλέβα, η οποία φαίνεται να αναπτύσσεται σχεδόν αυθόρμητα μέσα από πολύ συγκεκριμένα θέματα. Ζωγραφίζει σκηνές που παραπέμπουν σε μύθους ή μια παραμυθένια φύση με απλότητα, συναίσθημα, ευαισθησία και ίσως ακόμη και μια λεπτή πινελιά ειρωνείας. Παράλληλα με τις εκτυπώσεις και τις εκθέσεις ζωγραφικής του, έχει αφιερώσει μέρος της καλλιτεχνικής του πρακτικής στον σχεδιασμό αντικειμένων και επίπλων και έχει επίσης σχεδιάσει παιχνίδια. Επιπλέον, έχει εικονογραφήσει βιβλία, κυρίως με λιθογραφικές και χαρακτικές εκτυπώσεις. Τα έργα και τα σχέδιά του έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για εμπορικά brands όσο και για δημόσια ιδρύματα όπως, η καμπάνια της Absolut Vodka το 1991 και η καμπάνια του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίων (Χαρτί) το 1996.

Ο Χάρος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του, έργα του διατηρούνται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Ζει και εργάζεται μεταξύ της Αθήνας, του Παρισιού και των Κυθήρων.


Έργα του στη συλλογή