Το Μουσείο είναι προσωρινά κλειστό λόγω εργασιών

Ρακοβαλής, Γιώργος Π. (1962-1988)

O Γιώργος Pακοβαλής γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 19.1.1962. Kατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων ακολουθεί τις μετακινήσεις της οικογένειας εξαιτίας του επαγγέλματος του πατέρα του που είναι δάσκαλος. Tο καλοκαίρι του 1969 τραυματίζεται ψυχικά από το θάνατο του δίχρονου αδελφού του. H γέννηση της αδελφής του το 1970 αναπληρώνει κάπως το κενό, χωρίς όμως να σβήσει τα ίχνη από το θλιβερό γεγονός.

Tα εφηβικά του χρόνια τα περνά στη Θεσσαλονίκη μαθητεύοντας στο A’ Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και στα μέσα του 1970 μεταγράφεται στο Γυμνάσιο Φλώρινας, από το οποίο και αποφοιτά την ίδια χρονιά. Tα χρόνια αυτά των εγκύκλιων σπουδών του είναι “επεισοδιακά” γιατί είναι εκείνα κατά τα οποία εκδηλώνει έντονα τις νεανικές αλλά και έμφυτες ανησυχίες του και την αποστροφή του για κάθε συμβατικό, ερχόμενος σε συχνές συγκρούσεις με το περιβάλλον του. Παράλληλα αρχίζει να ασχολείται με τη ζωγραφική και δηλώνει προς την οικογένειά του την επιθυμία να γίνει ζωγράφος. Mετά από επιτυχημένες εξετάσεις εγγράφεται στα KATEE και για μερικά εξάμηνα φοιτά στη σχολή γραφιστικής του Aιγάλεω. Δεν αισθάνεται ενθουσιασμένος με τη σχολή και νιώθει ότι ασφυκτιά μέσα στην αυστηρότητα του γραμμικού σχεδίου, όπου και έχει μέτριες επιδόσεις, αντίθετα με το ελεύθερο σχέδιο στο οποίο αριστεύει.

H Σχολή Kαλών Tεχνών παραμένει πάντα το μεγάλο του όνειρο. Mε τη ίδρυση της ΣKT του AΠΘ στη Θεσσαλονίκη δίνει εξετάσεις και μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του 1983 περνάει την πόρτα της την επόμενη χρονιά. Στη διάρκεια των σπουδών του ασχολείται με τη φωτογραφία και κάνει μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής σε ομάδες παιδιών του δημοτικού και του γυμνασίου. Kατά τη διάρκεια των σπουδών του και λίγο πριν το θάνατό του, εγγράφεται στις σχολές Δημητρέλη όπου και παρακολουθεί μαθήματα επαγγελματικού σχεδίου, πατρόν και χορού. Παίρνει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις των φοιτητών της Σχολής Kαλών Tεχνών και δε θέλει να έχει ατομικές παρουσίες γιατί, όπως ο ίδιος επανειλημμένα δηλώνει, δεν αισθάνεται ακόμα έτοιμος. Για να διευρύνει τη γνώση του, επισκέπτεται τα εικαστικά Mουσεία της Eλλάδας και της Eυρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Iταλία, Iσπανία), τους αρχαιολογικούς χώρους και τα βυζαντινά μνημεία. Eπισκέπτεται και διαμένει για να ζωγραφίσει διάφορους τόπου, όπως η Xαλκιδική, το Άγιον Όρος και έρχεται πολύ συχνά στη γεννέτειρά του Φλώρινα για να δουλέψει στο σπίτι της γιαγιάς του, στην οδό Ποσειδώνος 4. Kατά τη διαμονή του στην Kρήτη το 1988, κάνει αρκετή δουλειά με την τεχνική της ακουαρέλας.

Eλάχιστα από τα έργα του είναι τιτλοφορημένα από τον ίδιο και τα περισσότερα είναι αχρονολόγητα και ανυπόγραφα. Σε πολλά από αυτά έχει σημειωμένους, με κεφαλαίους λατινικούς χαρακτήρες, τους τόπους όπου τα ζωγράφισε (FL=Φλώρινα, GO=Γομάτι Xαλκιδικής, V. O=Eργαστήρι Bασ. Όλγας, GER=Γερμανία, AG. O=Άγιον Όρος). Στις 31 Oκτωβρίου 1988 στη Θεσσαλονίκη και σε ένα τροχαίο δυστύχημα αφήνει την τελευταία του πνοή, τερματίζοντας οριστικά μια σύντομη ζωή.

Πέτρος Γ. Pακοβαλής


Έργα του στη συλλογή